kedvencek

Kedvencek

olyan ingyenes programok, amelyeket hasznosnak és érdekesnek találok

www.ankiweb.net - kiváló szótanuló program, de nem csak szavakat lehet vele tanulni, hanem sokmindent, amit szókártyák segítségével lehet. Például matematikai alapvető tudnivalókat. Van androidos változata is, az ankidroid, sőt iPhone-ra is létezik. Van sok megosztott tanulnivaló is, amit csak le kell tölteni. Például magyar-francia szószedet, a számok 1-től 100-ig. Megtanultam, élvezetem. Ki is mondja, tehát a kiejtéshez is jó. Lehet több dolgot állítani rajta, pl. hogy naponta hány új kártyát hozzon. Bővebben pl. itt olvashatsz róla. Letölthető: http://ankisrs.net

http://manonet.org/hu/gepiro_program/ingyenes_gepiras_oktato_program.html - innen online gépírást tanító program érhető el. 

www.earth.google.com - a Föld műholdas nézete, lehet kukkolni. Töltsd le és telepítsd. Széles sávú kapcsolattal működik. 6-99 éves korig  ajánlott.

picasaweb.google.com - ez egy olyan hely, ahova ingyen feltöltheted képeidet. Vagy azért, hogy ott tárold, vagy hogy másoknak megmutasd. A képeket vagy internetes felületről, vagy a letölthető picasa képnéző programmal (ami a számítógépeden levő összes képet megkeresi, ha szeretnéd, bár nekem a képek rendezése - dátum szerint - nem jött be) tudod feltölteni könnyedén. A feltöltéskor megadhatod, milyen minőségben akarod felrakni a képeket, sőt azt is, hogy nyilvános legyen-e az album vagy nem. A nem nyilvános albumot úgy készíti el, hogy olyan linken teszi elérhetővé, amit csak te ismersz, meg akinek megadod. 1 GB képet tölthetsz fel ingyen. Van más hasonló szolgáltatás is, például a www.panoramio.com, ami magyarul is tud, és 2 GB képet tölthetsz fel, ráadásul elhelyezheted őket a Google-earth térképén is egyéb funkciók mellett.

RealPlayer - azt a funkcióját tartom érekesnek a legújabb változatában, hogy a youtube videó indításakor megjelenik egy gomb, amivel a RealPlayer egyszerűen le tudja tölteni a videót eredeti minőségében.

calendar.google.com - ez egy interneten levő határidőnapló. Előnye, hogy bárhonnan eléred, és pl. hogy ha beállítod, a teendőidről ingyen emlékeztető sms-t küld. Hátránya, hogy csak interneten tudod kezelni, viszont mindenhonnan elérheted, ahol van internet. Létre tudsz hozni benne különböző naptárakat, és amelyiket akarod, meg is oszthatsz másokkal, lehet közös naptáratok a közös programokhoz. Ha valami dolgod van, beállíthatod úgy, hogy csak te lásd, úgy, hogy más is lássa, de csak azt, hogy elfoglalt vagy, de akár úgy is, hogy azt is lássák, hogy épp hol vagy.

docs.google.com - ez egy onlájn szövegszerkesztő és táblázatkezelő. A szövegeidet a neten tárolhatod, nem otthon a merevlemezen. Íg bárhonnan elérheted őket. Továbbá meg is oszthatod másokkal, így tudhattok közösen dolgozni otthonról egy szövegen. A változtatások is visszakövethetőek, és már magyarul is tud a program.

www.skype.com - internetes telefonálás, chat. Ez is egyszerűen letölthető és telepíthető. Leginkább az interneten belüli hívásokra való (azaz azokat hívhatod vele, akiknek maguknak is fut ilyen program a gépén), bár lehet vezetékes hálózatba is telefonálni vele, ha feltöltöd az egyenleget. Én leginkább csetelésre vagy videotelefonálásra használom. Jó, hogy lehet látni, hogy akit keresek, épp be van-e kapcsolva. Ne csörögj rá senkire (rám főleg ne) anélkül, hogy előtte egy szöveges üzenetben meg nem kérdezted, hogy zavarhatod-e, mert nagyon zavaró, ha munka közben egyszer csak előugrik egy ablak és csörög a számítógép. Érdekes, ami nemrég mobigater néven jelent meg, amely készülék segítségével akárhonnan a mobilodról tudsz internetes szkájpos hívást kezdeményezni. Érdekes, de még nagyon drága, házi használatra nagyon lassan térülne csak meg.

 

www.voipdiscount.com - ezt használom vezetékes irányú telefonálásra. A www.myvoipprovider.com/Free_VoIP   oldalon össze lehetett hasonlítani társaival (de ez ott már nem működik). Most épp a http://www.voip-rates.net/en/index.php oldalon lehet megnézni, hogy egy-egy országot melyik szolgáltatóval mennyiért lehet hívni. Van még pár, ami lényegében ugyanazt tudja: sok ország vezetékes hálózatába lényegében ingyen lehet vele telefonálni. Lényegében, mert az internet, amin megy a hívás, nem ingyen van. Ezen kívül be kell fizetni 12,5 Eurót, cserébe 120 napig (mindig az utolsó 7 napon legfeljebb 300 percig) ingyen lehet telefonálni sok országba. Ha ez az idő letelt, vagy amikor túlléped a 300 percet, akkor 1,25 centes percdíjjal lebeszélheted a befizetett összeget (kivéve 50 centet, amit újabban a tranzakcióért levonnak). Csak ha az is elfogyott, akkor érdemes újra fizetni.

A megfelelő szolgáltató kiválasztásánál azért vigyázni kell pár dologra, az adott szolgáltató oldalát alaposan át kell nézni. Pl. van, ahol van kapcsolási díj, ha nem az ingyenes hívást használod (pl. mert letelt a 120 nap). Van, ahol nem is 120 nap hanem három hónap, sőt máshol csak 30 nap az ingyenes időszak. Érdemes megnézni, hogy hova lehet ingyen telefonálni. Romániába és Szlovákiába pl. most a http://www.nonoh.net/en/index.php kínál jó lehetőséget, 120 nap ingyenes időszakkal.

A program könnyen letölthető és telepíthető, de a szkájppal szemben megvan az az előnye, hogy kis beruházással (10e Ft körül akár) a számítógép bekapcsolása nélkül, attól függetlenül is használható. Vagy egy telefon adapter kell hozzá, abba hagyományos telefont lehet csatlakoztatni és beállítás után már lehet is vele telefonálni, vagy egy IP telefon, amit sorba lehet kötni a számítógép elé, vagy a routerhez csatlakoztatni, ha van.

Nekem a VOIP adapterem elromlott, viszont olyan mobil telefonom van, amin van WLAN és voip. A WLAN routeren keresztül a telefonomról tudok itthonról vezetékes irányba az interneten telefonálni (NOKIA E51). Ha valkinek ilyen telefonja van, akkor hasznos a következő program:

www.fring.com - olyan program tölthető le innen, ami a WLAN képes telefonon összegyűjti a különböző internet telefon szolgáltatásokat (skype, msn, sip, google talk). Nem minden wifis telefonra lehet telepíteni a rendes verzióját (E51-re lehet...). De ha lehet, akkor wifi közelében (vagy ha mobil net előfizetésed van a telefonban, akkor azzal máshonnan is) tudod használni az említett szolgáltatásokat akár telefonálásra,  akár csetelésre. Mondjuk haza tudsz telefonálni külföldről ingyen egy nyitott wifi hálózatból pl. egy kávézóból...

A MIT és a www.ted.com oldalakon érdekes angol nyelvű előadásokat lehet hallgatni és nézni. Az előbbi egy egyetem oldala, ami tartalmazza az előadások felvételeit.

Tanításban/tanulásban használható továbbá:

www.kubbu.com

http://flashcards.educationlabs.com

utolsó frissítés: 2009. december 28.

 

vissza a főoldalra