Az Anki használata

Töltsd le a www.ankisrs.net oldalról a programot (offline program).           

a http://ankiweb.net oldalon regisztrálj.

Androidos mobilodra töltsd le az ankidroid alkalmazást.

 

Eddigi tapasztalatok, elsősorban tanári szemmel:

 

A program a szókártyák elektronikus változata. Kiválóan alkalmas a szavak következetes, rendszeres tanulására, gyakorlására. Elsősorban tehát nem arra való, hogy a ma feladott szavakat holnapra megtanulják vele a diákok, bár lehet arra is használni. Inkább arra, hogy egy hosszabb időn keresztül, rendszeres, de mérsékelt időráfordítással elsajátítsanak és karbantartsanak egy szókincset. Tehát mondjuk egy pakli (szókártya csomag) egy félév vagy akár egy év szavait tartalmazhatja.

 

 

 

A szótárazás viszont rendszerint minden órán történik, vagy otthon a házi feladat készítése során.

 

Egyik módszer, hogy a tanáron keresztül kerül fel megosztott felületre az .anki fájl, ami minden tudni való szót tartalmaz. Ez azonban nem praktikus, mert frissítéskor mindig újra le kell tölteni, így a tanulási folyamat is újra indul egy új paklival.

 

Az tűnik célszerűnek, hogy minden diák saját .anki fájllal rendelkezzen. A frissítésnek a helyes szótárazás ellenőrzése miatt mégis a tanáron keresztül kell mennie. Ezért minden újabb adag kártyát egy új pakliban kell elkészíteni, és ezt vagy az ankin keresztül megosztani, vagy mindenkinek levélben elküldeni, vagy más módon megosztani. Az így megkapott kiegészítést a diák az offline programban a saját pakliját megnyitva a fájl/importálás paranccsal hozzáfűzi az addigi kártyáihoz. Így - azt hiszem - megőrződnek az eddigi tanulási adatok, csak új szavak kapcsolódnak hozzá.

 

A tanulás tervezésénél közösen a diák és a tanár határozzák meg, hogy milyen tempóban mennyi szót kell megtanulni. Érdemes ráhagyni, azaz inkább kicsit többet, mert ha közben bekerülnek saját szavak is a rendszerbe, akkor lehet, hogy a tanár azt hiszi, hogy a diák előbbre jár, és olyan tudást is számon kér, amit a diák még nem sajátított el. Alapbeállítás a napi 20 új szó. Ez havonta 600, ami azért szép teljesítmény...

 

Mit tegyen tehát a diák a programok telepítése után?

 

 

Pakli (szógyűjtemény) megosztása az interneten (ahogy nekem sikerült):

 

A szinkronizálásnál...