Szótanulás
kapcsolódó oldal: szócetlik és memory

Szótanuló program (letölthető innen 2012b)

(Az interneten sok szótanuló program van, némelyik ingyenes is, van, amelyik a kiejtést is mondja. Ennek a kis Excel makrónak van egy előnye, amit általam ismert programok nem tudnak (bár tudhatnának), hogy nem kell begépelni a szavakat a kikérdezés során, így egyszerűbb a tanulás. Ezzel együtt lehet, hogy másnak más programmal könnyebb, nyugodtan írd be a Google-ba, hogy "szótanuló", és sok lehetőség közül választhatsz.)

Ezzel a programmal szavakat tanulhatsz. Ez egy egyszerű excel fájl, Visual Basicben megírva van benne egy makró. A futtatáshoz engedélyezned kell a makrókat. Ehhez az Excelben az Eszközök/Beállítások/Biztonság/Makróvédelem helyen "közepes" szintet kell beállítanod. Így minden olyan fájl megnyitása előtt, ami makrót tartalmaz, a program megkérdezi, hogy engedélyezed-e a futtatását. (Természetesen, ha a szókikérdezőt használni akarod, engedélyezni kell.)

A kikérdező használata:

  • A megnyitás után Ctrl+A billentyűkombinációval indul a kikérdező. A feltett kérdésekre értelemszerűen válaszolni kell (magyar->német, mellyik leckét szeretnéd...)
  • A tanulás közben az "I"-(igen)  és az "N" - (nem) gombokat kell használni. A kikérdező kiír egy szót, pl. hogy "alma". Ekkor magadban ki kell találnod, hogy hogyan van németül. Ha meggondoltad, megnyomhatod valamelyik gombot (itt mindegy, melyiket).
  • A program ekkor kiírja a helyes választ, itt pl. azt, hogy "r Apfel :-". El kell döntened, hogy jól tudtad-e. Ha igen, az "I" gombot, ha nem, akkor az "N" gombot nyomd meg. Ha az igent nyomtad meg, ezt a szót többször nem kérdezi.
  • A program véletlen sorrendben kérdezgeti a szavakat mindaddig, amíg mindegyikre egyszer azt nem mondtad, hogy tudod. Menet közben a "Mégse" gombra kattintva lehet kilépni, ha szükséges.

Egyéb lehetőségek:

  • A tanulható szavak listája természetesen bővíthető. Az Excelben be kell szúrni egy új munkalapot (Beszúrás/Munkalap beszúrása), és az oda beírt szavakat a program indításkor felajánlaja tanulásra. Ehhez érdemes a munkalapnak megfelelő elnevezést adni.
  • Természetesen angol vagy más nyelv szavaival is bővíthető a fájl.

Tanácsok a használathoz:

  • Egyszerre nyolcvan szót nehéz megtanulni. Nyugodtan megfelezheted az adott leckét, a felét átrakhatod egy másik munkalapra, és onnan külön is tanulhatod.
  • Nem célszerű a tanulást rögtön a programmal kezdeni. A szótanulásban az is segít, ha leírod a szótárfüzetbe, és magad előtt látod a kiírt szavakat. Az is sokat segíthed, ha magad gépeled be a megtanulni kiírt szavakat a programba.