Sommerkurs 2011‎ > ‎

Az Anki használata

Töltsd le a www.ankisrs.net oldalról a programot (offline program).           
a http://ankiweb.net oldalon regisztrálj.
Androidos mobilodra töltsd le az ankidroid alkalmazást.
 
Eddigi tapasztalatok, elsősorban tanári szemmel:
 
A program a szókártyák elektronikus változata. Kiválóan alkalmas a szavak következetes, rendszeres tanulására, gyakorlására. Elsősorban tehát nem arra való, hogy a ma feladott szavakat holnapra megtanulják vele a diákok, bár lehet arra is használni. Inkább arra, hogy egy hosszabb időn keresztül, rendszeres, de mérsékelt időráfordítással elsajátítsanak és karbantartsanak egy szókincset. Tehát mondjuk egy pakli (szókártya csomag) egy félév vagy akár egy év szavait tartalmazhatja.
 
 
 
A szótárazás viszont rendszerint minden órán történik, vagy otthon a házi feladat készítése során.
 
Egyik módszer, hogy a tanáron keresztül kerül fel megosztott felületre az .anki fájl, ami minden tudni való szót tartalmaz. Ez azonban nem praktikus, mert frissítéskor mindig újra le kell tölteni, így a tanulási folyamat is újra indul egy új paklival.
 
Az tűnik célszerűnek, hogy minden diák saját .anki fájllal rendelkezzen. A frissítésnek a helyes szótárazás ellenőrzése miatt mégis a tanáron keresztül kell mennie. Ezért minden újabb adag kártyát egy új pakliban kell elkészíteni, és ezt vagy az ankin keresztül megosztani, vagy mindenkinek levélben elküldeni, vagy más módon megosztani. Az így megkapott kiegészítést a diák az offline programban a saját pakliját megnyitva a fájl/importálás paranccsal hozzáfűzi az addigi kártyáihoz. Így - azt hiszem - megőrződnek az eddigi tanulási adatok, csak új szavak kapcsolódnak hozzá.
 
A tanulás tervezésénél közösen a diák és a tanár határozzák meg, hogy milyen tempóban mennyi szót kell megtanulni. Érdemes ráhagyni, azaz inkább kicsit többet, mert ha közben bekerülnek saját szavak is a rendszerbe, akkor lehet, hogy a tanár azt hiszi, hogy a diák előbbre jár, és olyan tudást is számon kér, amit a diák még nem sajátított el. Alapbeállítás a napi 20 új szó. Ez havonta 600, ami azért szép teljesítmény...
 
Mit tegyen tehát a diák a programok telepítése után?
 • hozzon létre egy saját paklit, vagy töltse le az induló paklit.
 • amikor frissítést kap a tanárától, akkor azt importálja az eredeti .anki fájlba az offline programmal.
 • ha online is használja, akkor rendszeresen szinkronizálja az offline változatot az ankiwebbel.
 • minden nap gyakoroljon vele, de nem kell többet, mint amit a program kér.
 
 
Pakli (szógyűjtemény) megosztása az interneten (ahogy nekem sikerült):
 • A számítógépre telepített változatban legyen megnyitva a pakli.
 • Fájl menü/exportálás, tömörített anki csomag (.zip)-ként mentsük el a paklit valahova.
 • A webes ankiban (http://ankiweb.net) bejelentkezve More/Share decks and plugins/You can share your own decks and plugins by uploading them here.
 • Kell adni neki címet, leírást (kötelező), tallózással ki kell választani az előbb elmentett fájlt, és már lehet is feltölteni. Ja, még Tagokat lehet megadni, amely kifejezések alapján megtalálható majd a megosztott paklik között a mienk.
 • Itt lehet a már feltöltött paklit frissíteni is, de ha diákjaink használják, akkor azt hiszem, be fog zavarni ez, mert úgy tűnt, hogy a diákoknál nem frissül automatikusan, ha meg újra letöltik, akkor elfelejti, hogy mit tanultak már meg (és ez érthető is, mert ha pl. a frissítésnél egy korábban fent levő szó helyesírását javítom, akkor nehéz eldönteni, hogy azt a diák változata hogy kezelje).
 • Ezért a frissírtés helyett inkább azt tartom jónak, hogy a frissítéseket a diákok egyszerűen maguk importálják be a paklijaikba. Ekkor ugyan a megosztott fájl nem lesz aktuális, dehát nekünk a diákjaink a fontosak (meg ha akarjuk, verziószámmal a frissített paklit újként is feltölthetjük, a régit meg törölhetjük).
 
A szinkronizálásnál...
 • figyelni kell, főleg ha bővítjük a paklit, és ha több eszközön (weben, okostelefonon, offline) is használjuk a programot. Minden tanulás után célszerű szinkronizálni, és minden importálás előtt (és után) is. Különben az új szavak felvitele miatt szinkronizálási konfliktus alakulhat ki, és elveszíthetjük a tanulásban való előrehaladás adatait.
 
Comments